Logo webu bydlemestylove.cz pro mobilní zařízení vyjadřující čistý design Logo společnosti Keramika Soukup

O tom, že pracovní deska je srdcem každé kuchyně jistě není třeba pochybovat. A musí také ledacos vydržet. Čím se tedy řídit při výběru? Nároky na tento kuchyňský prostor jsou opravdu vysoké. Od krájení, sekání přes vysoké teploty pokládaného nádobí.

Kámen - přírodní, umělý nebo technický

Mnozí majitelé proto pro kuchyňskou desku volí materiál co nejodolnější – kámen. Jenže ani tady není volba nijak jednoduchá. Není totiž kámen jako kámen…
Kromě klasické otázky kvalita versus cena, je potřeba zvážit ještě řadu dalších aspektů. A ty kuchyňská deska z kamene bezesporu má. Kámen vypadá luxusně, nadčasově a už na první pohled působí ve srovnání s laminem nebo dřevem mnohem odolněji proti „hrubšímu zacházení“. Tomu se kuchyňská pracovní deska zkrátka nevyhne. Jaké jsou však výhody a nevýhody přírodních a umělých materiálů?

Citlivá příroda

Přírodní kámen je materiál, který bezesporu nabízí dlouhou životnost. Na kuchyňské desky se nejlépe hodí žula s větší odolností proti vsáknutí olejů či kyselých látek do struktury desky. Naopak mramor, který je velmi populární v koupelnách, je podle odborníků do kuchyní zcela nevhodný. Vyznačuje se totiž pórovitostí, křehkostí a vysokou nasákavostí. Vyšší odolnost zajistí také leštěné povrchy. U desky ze žuly však budete muset bojovat s viditelnými otisky. U přírodního kamene je nutné dbát na dobrou impregnaci, kterou se doporučuje provádět alespoň jedenkrát za půl roku. Vytvoří se tak paropropustná vrstva zabraňující propouštění kyselin a olejů, přičemž kámen může stále dýchat. Všem nežádoucím stopám po vaření to ale přesto zabránit nedokáže. Skvrnám po alkoholu či octu a citrónu se ani takto ošetřený povrch nevyhne. Nevýhodou jistě je, že se nečistoty musí odstraňovat pouze doporučenými prostředky, jež nepoškodí impregnaci.

Nedostatky přírodního kamene řeší technický kámen

Pro milovníky kamene mají výrobci také další materiály, které vypadají nejen přirozeně, ale umí potěšit i estetické oko. Citlivost přírodního kamene snižuje technický kámen, materiál, který je z více než 90 % tvořen přírodními materiály. Ty jsou doplněny zrcadlovými a skleněnými střepy, barevnými pigmenty a kvalitní polyesterovou pryskyřicí. Na rozdíl od přírody disponuje technický kámen mnohem větší tvrdostí i odolností proti poškrábání. Netrpí pórovitostí, nasákavostí, a je proto odolný vůči skvrnám. Jeho velkou výhodou je, že má stejnorodou strukturu a díky své pravidelnosti na desce nejsou znát žádná napojení.

Umělý kámen

Pro výrobu kuchyňských desek se často používá také umělý kámen. Je vyroben z drceného barevného kameniva a pryskyřice spojených v jeden celek. Hygienicky je neporézní a snadno se udržuje. Ani na něm se nemusíte bát viditelných spár. Stejně jako u technického kamene můžete vybírat z řady barevných provedení, obsahuje menší podíl přírodních materiálů. Poměrně snadno se čistí, a pokud už se poškodí, je možné jej zbrousit. Jeho nedostatkem je však malá odolnost vůči rychlým změnám teplot. Položit horkou pánev přímo na desku? Raději ne. Překvapením jistě ani nebude, že umělý kámen nemá schopnost odrážet světlo.

Laminát, kompromis mezi kvalitou a cenou

Pokud se vám líbí desky z přírodního kamene, ale odrazuje vás jejich chladný povrch i cena, bude nejlepším kompromisem laminát. Tento materiál vás studit určitě nebude a na jeho údržbu si vystačíte s běžnými čisticími prostředky. Laminát je dnes nejpoužívanější dřevotřísková deska a vyrábí se v široké paletě barev i vzorů jako jsou imitace dřeva či kamene, v lesklém, polomatném a matném provedení. Vyvarovat byste se však měli krájení nebo naklepávání jídla přímo na kuchyňské lince. Dřevotříska je totiž materiál náchylný na poškození vodou.

Nerez

Nerezová ocel je řešení používané spíše pro profesionální kuchyně. Jde o vysoce kvalitní a hygienický materiál, který je téměř nezničitelný. K dostání je v matu i v lesku. Největší výhody jsou vysoká odolnost vůči vysokým teplotám, mastnotě i vodě. K mínusům nicméně patří, že je těžší udržet jej v nablýskané podobě a je potřeba používat speciální čisticí prostředky proti obtiskům, skvrnám a kapkám vody. Mimo profesionální kuchyně restaurací se tento materiál hodí spíše do extravagantněji zařízených kuchyní.
Máte vybráno? Ať už se rozhodnete jakkoli, věřte, že pracovní deska je nejdůležitějším a nejnamáhavějším místem kuchyně, vyplatí se do ní proto investovat.

 Autor: Eva Dömény


Keramika Soukup Markéta Regnerová obchodní zástupce
Jmenuji se Markéta Regnerová a ve společnosti Keramika Soukup zodpovídám za správné provedení zakázek. Zaujal Vás styl představený v tomto článku, nebo máte na mysli úplně jiné provedení? Pošlete mi nezávaznou poptávku. Pomohu Vám s výběrem vhodných materiálů, barevnými kombinacemi i rozpočtem.

Vyplňte níže základní údaje ve formuláři nezávazné poptávky a do jednoho dne se vám ozvu já nebo někdo z mých kolegů.

Odesláním poptávky předáváte společnosti KERAMIKA SOUKUP a.s. osobní údaje zadané do tohoto formuláře a společnost KERAMIKA SOUKUP a.s. je jejich správcem. Právním důvodem jejich zpracování je příprava podkladu pro případné uzavření smlouvy mezi Vámi a touto společností dle Vaší poptávky.  Vaše údaje budou uloženy do databáze, užity k přípravě nabídky a následně předány obchodnímu zástupci společnosti KERAMIKA SOUKUP a.s., který Vás bude kontaktovat pro další vyřízení věci. Podrobné informace o ochraně Vašich osobních údajů jsou přístupné zde.